Vääksyn yhteiskoulu - käsityö

Etusivu

Yleistä

Galleria

Työohjeet

   

Neulahuovutus

Pukuhistoria
NEULAHUOVUTUS


Huovutus on ikivanha menetelmä tuottaa kangasta. Huovassa villan kuidut ovat takertuneet toisiinsa muodostaen yhtenäisen tekstiilipinnan. Huovan paksuus ja jäykkyys vaihtelevat käytetyn villamäärän ja muokkauksen voimakkuuden mukaan. Perinteisesti villaa on huovutettu tasolla käsin hankaamalla, vettä ja saippuaa apuna käyttäen. Suuria kankaita on huovutettu myös rullattua villakääröä pyörittelemällä. Teollisesti tuotetut huovat on valmistettu huovutuskoneella.
Neulahuovutuksessa käytetään huovutuskoneen neulaa. Pehmeälle alustalle asetettua villatuppoa tikutellaan neulalla. Neulassa on kärkiosassa pieniä väkäsiä, jotka työntävät kuituja tiiviimmälle. Huovan tiiviys riippuu neulalla tikuttelun määrästä; mitä enemmän pintaa tikuttaa, sen tiiviimpi siitä tulee.


Voit muotoilla työtäsi lisäämällä villaa ja huovuttaa se neulalla kiinni. Kuvioinnissa voi käyttää myös villalankoja.

TARVIKKEET


Neulahuovutukseen tarvitaan:
- huovutusneuloja (varaa useita, katkeilevat varsinkin alussa...)
- karstattua villaa (eri värejä)
- paksuhkon superlonpalan alustaksiTYÖOHJEET TASOMAISEEN TYÖHÖN


Aseta karstattua villaa alustalle hieman valmista tuotetta laajemmalle alalle. Huopa yleensä kutistuu huovutuksen aikana.


Tartu huovutusneulan varren puolivälistä peukalo-keskisormi -otteella. Etusormi asettuu neulan kannan päälle. Itse huovutus on pelkkä ranneliike. Tikuttele villaa neulalla kauttaaltaan koko pinnan alalta. Käännä välillä työ toisinpäin, ettei tuote huovutu kiinni superloniin. Jatka huovuttamista kunnes huopa on tarkoitukseesi riittävän tiivistä.


Voit kuvioida pintaa lisäämällä eriväristä villaa sellaisenaan tai "esihuovuttamalla" kuviot erillisinä ja kiinnittämällä ne pintaan neulalla huovuttaen. Näin kuviot ovat tarkkarajaisempia. Kuvion voi kiinnittää vaikka vain osittain, jolloin pinta saa kolmiulotteisuutta. Syvyyttä pintaan saa myös tikuttelemalla jostain enemmän, jolloin pinta tiivistyy ja painuu alemmas. Villalangalla saa ohuita tasaisia viivakuvioita.

HUOPAMUOVAILUN TYÖOHJE


Neulahuovutuksella villaa voi työstää kolmiulotteisiksi kappaleiksi kuin muovailumassaa. Kappaleen sisuksissa voi käyttää halvempia, värjäämättämiä villoja. Tukirakenteiksi ohuille osille (esim. raajat tai kukan varret) voi pujotella ohutta rautalankaa.

1. Huovuta kappaleen runko. Tikuttele neulalla villatuppoa eri puolilta. Lisää villaa sinne missä massaa tarvitaan enemmän. Tiivistetyllä tikuttelulla saat syntymään pieniä "laaksoja" pintaan. Käytä superlonalustaa pienemmissä kappaleissa apuna. Isommat kappaleet voi huovuttaa käsissäkin.

2. Huovuta kappaleen ulokkeet. Huovuta ulokkeet ensin erillisinä lähes valmiiksi asti mutta jätä kiinnityskohtaan huovuttamatonta villaa. Kiinnitä uloke huovuttamalla se paikalleen.


VALMIIN TEKSTIILIN KUVIOINTI


Neulahuovutuksella voi kuvioida myös valmiita tekstiilejä. Karstavilla tarttuu valmiiseen huopaesineeseen, neuleeseen, fleeceen ja muuhun pehmeään harvaan kankaaseen. Ohuissa kankaissa pohjamateriaali saattaa vaurioitua neulanpistoista. Ennen varsinaista työtä kannattaa kuviointia kokeilla mallitilkulle tai työn reunaan. Käyttötekstiileissä on huomioitava materiaalin pesuominaisuudet. Huovutettu villa kestää varovaisen käsinpesun.


1. Hahmottele villasta kuviosi osat käsissä muovaillen. Tarkkareunaisissa kuvioissa "esihuovuta" kappaleet kevyesti ennen pinnalle kiinnittämistä. (alakuvassa vasemmalla)

2. Kiinnitä kappaleet pinnalle neulalla tikutellen. Jatka kuviointia kunnes kuva on valmis.


LINKKEJÄ NEULAHUOVUTUSSIVUILLE


Merinovilla

Tarvikkeita ja tietoa neulahuovutuksesta

Felt Faction ky

Huovutustuotteita,ideoita ja tarvikkeita

NEULAHUOVUTETTUJA TÖITÄ VÄÄKSYN YHTEISKOULUSTA


Jouluisia ovimagneetteja

Pikkunalle

Piparkakkupoika ja kettu

VYK:n opettajien yhteishuovutus keväällä 2003Tulosta tämä sivu / Print this page

© Vykkasityo
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003